Ocet ryżowy - Sushi Royal
ZAMÓW ONLINE

Ocet ryżowy

Znamy już odrobinę historii rolki sushi. Jednak  powinniśmy poznać troszkę więcej o tym sushi, które kojarzy nam się raczej ze świeżymi produktami – surowymi kawałkami ryb, owocami morza i warzywami.   W Japonii prababka sushi jest pikowana ryba, kiszona kapusta wraz z gotowanym ryżem. Z względu na proces fermentacji przygotowanie tego posiłku wymagało czasu. I to nawet do roku!

Oczywiście ów wyjątkowo śmierdząca potrawa znajdywała swoich miłośników. Na szczęście nasz sushi zestaw nie zawiera takich składników.

Na przestrzeni wieków wymyślano coraz to nowsze metody przygotowania potrawy tak, by była ona jak najkrótsza. Skrócono czas dojrzewania ryby nawet do kilku dni. I właśnie tutaj nastąpił przełom. OCET RYŻOWY! Dodawany oczywiście do ryżu. Na ten cudowny sposób wpadł pewien lekarz z dawnego Tokio, czyli wspomnianego w poprzednim poście Edo. Skrócił on czas przygotowania potrawy do kilku dni. Około XVII wieku Japończycy zaczęli odchodzić od fermentacji, skupiając się na zaprawie z octu ryżowego. W Osace stworzono oshi-zushi. Czyli nic innego jak ryż, owoce morza i inne składniki umieszczane warstwami w drewnianej formie z obciążeniem na wierzchu. Później je krojono na mniejsze kawałki, wygodniejsze do jedzenia. Oczywiście, odkryć nie koniec. W przybliżonym okresie do wyżej opisywanego pojawił się jeszcze inny rodzaj sushi haya – zushi. Ryż nie był już używany do fermentacji, ale marynowany w occie. Dodawano do niego kawałki ryby, warzywa, przyprawy i sosy. Przypominało to trochę obecne sushi.

Jak myślicie, ile czasu nasza restauracja sushi  przygotowuje dla was taki zestaw?

Leave a comment