Dzisiaj trochę napiszemy o rodzajach sushi. Przyjęło się, że sushi to sushi. Czyli wszystko. A tak naprawdę każdy gotowy zestaw sushi ma swoją nazwę.
Nigiri – najpopularniejszy rodzaj sushi. To formowane ręcznie porcje ryżu, na których umieszczony jest kawałek ryby, kalmara, ośmiornicy lub japońskiego omletu. Smaku dodaje cienka warstwa wasabi. Przykładową odmianę stanowią nigiri unagi (nigiri z węgorzem).
Maki sushi – maki po japońsku znaczy rolować. Ten rodzaj sushi to rolka ryżu z dodatkami zawinięta w prasowane wodorosty nori i pokrojona na kawałki. Wypełnienie stanowić mogą ryby, owoce morza i warzywa (np. marynowana rzodkiew czy piklowana tykwa). Do ich zwijania używa się bambusowej maty.
Hosomaki – podstawowa jednoskładnikowa odmiana maki. W środku może znajdować się kawałek ryby czy warzywa. Charakteryzują się wielkością – to najmniejszy rodzaj sushi. Średnica jednego kawałka wynosi ok. 2-3 cm.
Kappa maki – to nic innego jak hosomaki z ogórkiem.
Futomaki – bogatsza wersja hosomaki (o średnicy ok. 4-6 cm). W rolce powinny znaleźć się przynajmniej cztery składniki, w tym m.in. ryba i różne warzywa.
Uramaki – ura po japońsku znaczy odwrócone. W uramakach ryż znajduje się na zewnątrz, a wodorosty wraz z dodatkami w środku. Zewnętrzna warstwa ryżu często posypana jest sezamem. Najpopularniejszym rodzajem uramaków jest ich amerykańska wersja – California maki, występująca najczęściej z nadzieniem z paluszków krabowych, awokado i ogórka.
Futomaki – bogatsza wersja hosomaki (o średnicy ok. 4-6 cm). W rolce powinny znaleźć się przynajmniej cztery składniki, w tym m.in. ryba i różne warzywa.
Date maki – rolki zawijane nie w wodorosty, a w słodkie omlety japońskie.
Tempura maki – różnego rodzaju maki otoczone delikatną tempurą, czyli specjalnym japońskim ciastem, a następnie wysmażone na gorącym oleju.
Gunkan maki – w tej odmianie ryż tworzy łódeczkę, w której umieszczane są dodatki (najczęściej ikra lub tatar z ryby). Każda porcja owinięta jest nori.
Temaki – rożki z prasowanych nori, wypełnione ryżem i dodatkami (rybami, owocami morza, warzywami, japońskim omletem lub japońskimi grzybami).
Kaburamaki – uramaki obłożone dodatkową rybą lub warzywami.
Oyakomaki – kulki ryżu owinięte surową rybą wypełnioną farszem (jajkiem przepiórczym albo ikrą).
Sashimi – sushi bez ryżu, czyli fantazyjnie ułożone na talerzu, odpowiednio przyprawione plastry ryby. Serwowane są zazwyczaj z różnymi dodatkami (głównie warzywami). Ciekawym wariantem sashimi jest Sashimi roll, które zawinięte jest dodatkowo w papier ryżowy.
Inari sushi – kieszonki z cienkich płatków smażonego tofu z ryżem. Zazwyczaj podawane są jako dodatek do zestawu składającego się z klasycznych odmian sushi.
Temari sushi – ciekawa alternatywa dla maki i nigiri. Podobnie jak w przypadku oyakomaki ich podstawę stanowi kulka ryżu przykryta dodatkowym składnikiem. Dużą wagę przywiązuje się przy tym do ich wyglądu. Nazwa pochodzi od „temari” – piłeczek tradycyjnie wykonanych z różnobarwnego jedwabiu, kiedyś służących do zabawy, a dziś spełniających jedynie funkcje dekoracyjne.
Trochę tego jest. I naprawdę wszystkiego warto spróbować.
Zapraszamy do naszych restauracji:
Ursynów : Ken 51,
855 93 93 30

Wola : Towarowa 35,
855 93 93 14

Białołęka : Odkryta 53,
661 93 93 93
