Rodzaje sushi - Sushi Royal
ZAMÓW ONLINE

Rodzaje sushi

Dzisiaj trochę napiszemy o rodzajach sushi. Przyjęło się, że sushi to sushi. Czyli wszystko. A tak naprawdę każdy gotowy zestaw sushi ma swoją nazwę.

Nigiri – najpopularniejszy rodzaj sushi. To formowane ręcznie porcje ryżu, na których umieszczony jest kawałek ryby, kalmara, ośmiornicy lub japońskiego omletu. Smaku dodaje cienka warstwa wasabi. Przykładową odmianę stanowią nigiri unagi (nigiri z węgorzem).

Maki sushi – maki po japońsku znaczy rolować. Ten rodzaj sushi to rolka ryżu z dodatkami zawinięta w prasowane wodorosty nori i pokrojona na kawałki. Wypełnienie stanowić mogą ryby, owoce morza i warzywa (np. marynowana rzodkiew czy piklowana tykwa). Do ich zwijania używa się bambusowej maty.

Hosomaki – podstawowa jednoskładnikowa odmiana maki. W środku może znajdować się kawałek ryby czy warzywa. Charakteryzują się wielkością – to najmniejszy rodzaj sushi. Średnica jednego kawałka wynosi ok. 2-3 cm.

Kappa maki – to nic innego jak hosomaki z ogórkiem.

Futomaki – bogatsza wersja hosomaki (o średnicy ok. 4-6 cm). W rolce powinny znaleźć się przynajmniej cztery składniki, w tym m.in. ryba i różne warzywa.

Uramaki – ura po japońsku znaczy odwrócone. W uramakach ryż znajduje się na zewnątrz, a wodorosty wraz z dodatkami w środku. Zewnętrzna warstwa ryżu często posypana jest sezamem. Najpopularniejszym rodzajem uramaków jest ich amerykańska wersja – California maki,  występująca najczęściej z nadzieniem z paluszków krabowych, awokado i ogórka.

Futomaki – bogatsza wersja hosomaki (o średnicy ok. 4-6 cm). W rolce powinny znaleźć się przynajmniej cztery składniki, w tym m.in. ryba i różne warzywa.

Date maki – rolki zawijane nie w wodorosty, a w słodkie omlety japońskie.

Tempura maki – różnego rodzaju maki otoczone delikatną tempurą, czyli specjalnym japońskim ciastem, a następnie wysmażone na gorącym oleju.

Gunkan maki – w tej odmianie ryż tworzy łódeczkę, w której umieszczane są dodatki (najczęściej ikra lub tatar z ryby). Każda porcja owinięta jest nori.

Temaki – rożki z prasowanych nori, wypełnione ryżem i dodatkami (rybami, owocami morza, warzywami, japońskim omletem lub japońskimi grzybami).

Kaburamaki – uramaki obłożone dodatkową rybą lub warzywami.

Oyakomaki – kulki ryżu owinięte surową rybą wypełnioną farszem (jajkiem przepiórczym albo ikrą).

Sashimi – sushi bez ryżu, czyli fantazyjnie ułożone na talerzu, odpowiednio przyprawione plastry ryby. Serwowane są zazwyczaj z różnymi dodatkami (głównie warzywami). Ciekawym wariantem sashimi jest Sashimi roll, które zawinięte jest dodatkowo w papier ryżowy.

Inari sushi – kieszonki z cienkich płatków smażonego tofu z ryżem. Zazwyczaj podawane są jako dodatek do zestawu składającego się z klasycznych odmian sushi.

Temari sushi – ciekawa alternatywa dla maki i nigiri. Podobnie jak w przypadku oyakomaki ich podstawę stanowi kulka ryżu przykryta dodatkowym składnikiem. Dużą wagę przywiązuje się przy tym do ich wyglądu. Nazwa pochodzi od „temari” – piłeczek tradycyjnie wykonanych z różnobarwnego jedwabiu, kiedyś służących do zabawy, a dziś spełniających jedynie funkcje dekoracyjne.

Trochę tego jest. I naprawdę wszystkiego warto spróbować.

Zapraszamy do naszych restauracji:

Ursynów : Ken 51, 📞 855 93 93 30
Wola : Towarowa 35, 📞 855 93 93 14
Białołęka : Odkryta 53, 📞 661 93 93 93

 

Leave a comment