ORIGAMI Z BANANA - Sushi Royal
ZAMÓW ONLINE

ORIGAMI Z BANANA

liść bananowca w sushi royal

 

Człowiek je oczami – to wiemy od wieków. Lubimy kiedy jedzenie jest apetycznie przyozdobione i przyciąga naszą uwagę. Sztuka jedzenia sushi rozwijała się bardzo dynamicznie (co wiecie z naszych poprzednich wpisów), równomiernie z nią szła różnorodność i obfitość w rodzaje ryb i dodatków, ale co zrobić, żeby smaki się nie mieszały? Pamiętając oczywiście o schludnym wyglądzie dania? Japończycy nie zawiedli i tym razem, wykorzystując liście bananowca zaczęli tworzyć prawdziwe dzieła sztuki. Całość może wydawać się dosyć prosta, bo do stworzenia ozdoby wystarczył ostry nożyk i liść, ale czy na pewno? Dawniej dbało się o każdy szczegół takiej ozdoby, dla bardziej zamożnych gości wycinane były herby rodowe, na co dzień kwiaty, zwierzęta i symbole. Fikuśne ozdoby dodawały charakteru i wdzięku podawanym zestawom i rolkom. Niestety ta sztuka odeszła w niepamięć ze względu na długość wykonania, chociaż wydaje nam się, że czasem powinniśmy zwolnić nasze życia właśnie dla takich małych dzieł sztuki. Podziwiać SASAGIRI – bo tak nazywa się właśnie wycinanie ozdób z liści, możecie nadal np. w Nowym Jorku, jeden z nielicznych masterów Masaki Saito nie odszedł od tradycji i dalej raczy swoich gości nie tylko dobrym jedzeniem. Zastanawiacie się jak wygląda Sasagiri? Wpadnijcie na nasz instagram @sushiroyalwarsaw i zobaczcie na story jak powstają te cuda!

Leave a comment