Wasabi - czy to kapusta? - Sushi Royal
ZAMÓW ONLINE

Wasabi – czy to kapusta?

wasabi słyszał pewnie każdy. Zielona pasta nie wygląda na pierwszy rzut oka groźnie, ale szybko wprawia w zdumienie osoby, którym wydaje się, że kuchnia japońska jest mdła.

 

Wasabi tak naprawdę jest znana od 794 roku. Na początku uznawane było za ziele lecznicze. Tak zwany dziki imbir pomagał przy odtruwaniu. Uważano także, że wasabi może przyczynić się do ochrony przed astmą, a także wykazuje właściwości bardzo podobne do antybiotyku. Od bardzo dawna uważano go za idealny środek bakteriobójczy i grzybobójczy, dlatego też ma tak duże zastosowanie przy sushi.

Jednocześnie trzeba nakreślić iż był to towar bardzo ekskluzywny. Przeznaczony tylko dla wyższych sfer.

W Japonii sądzi się też, że związki chemiczne zawarte w wasabi mogą opóźniać starzenie, mieć dobroczynny wpływ na układ krążenia człowieka, leczyć z przeziębienia i alergii pokarmowych, a nawet wspierać leczenie (albo i leczyć) niektórych nowotworów. Nic, tylko jeść. Nie dziwi zatem popularność, jaką w Japonii cieszą się różne produkty z dodatkiem wasabi – i nie mówimy tu wyłącznie o żywności. W Kraju Kwitnącej Wiśni spotkamy się nie tylko z KitKatami z nadzieniem wasabi. Będziemy mieć również szansę skosztowania lodów o tym smaku, przekąsek (te można dostać również w Polsce), herbaty. I nie tylko. W Japonii bez problemu kupimy suplementy diety zawierające wyciągi z wasabi oraz np.… pastę do zębów. Dla każdego coś miłego. Dlatego nasi sushimasterzy z Royal Sushi Białołęka nie szczędzą w przygotowanych przez nich zestawach, sporej porcji wasabi. Warto więc poznać nasze sushi menu.

Co ciekawe wasabi jest spokrewnione z kapustą. Jest to wieloletnia, wolno rosnąca roślina o bardzo zakorzenionym i gęstym kłączu, długich szypułkach i dużych liściach. Łodygi, które wyrastają z kłącza mają nawet 30 do 45 cm i mogą mieć średnicę do 12 cm. Liście są w kształcie serca i mogą mieć wielkość małego talerza. W czasie wzrostu korzenia, liście znajdujące się na dole odpadają. Okres dojrzewania wasabi to dwa do trzech lat. Po tym okresie, kłącze ma już długość 15 – 20 cm. Jeśli warunki klimatyczne są sprzyjające, wasabi może wyrosnąć nawet do 20 odrostów korzeniowych.

Wasabi ma wartość 876 000 – 970 000 SHU (punktów w skali Scoville’a).

Mianuje to go jako jedną z najostrzejszych dodatków do dań. W rankingu dodatków zajmuje 7-me miejsce. Jest zdecydowanie kilka razy pikantniejsza niż domowy, pospolity chrzan, który można spotkać w polskiej kuchni. Dla porównania, pieprz czarny ma 100 – 500 SHU.

Świeży korzeń wasabi jest drogi. Można go nabyć także w Polsce. Koszt za kg to 1200 zł. Tańszy i łatwiej dostępny jest sproszkowany chrzan lub w formie gotowej pasty w tubce. Żadna z opcji nie ujmuje smaku i aromatu oryginalnemu wasabi.

Zapraszamy więc na pyszne sushi. Dostępny także dowóz pod same drzwi, tam gdzie tylko zechcesz.

Leave a comment